Get in touch
Refleksoloji Masajı
Refleksoloji Nedir?
Refleksoloji, yüzyıllar öncesinden beri kullanılan köklü bir basınç yöntemidir. Refleksoloji ayak, el ve kulaklarda bulunan enerji kanallarına göre bulunmuş olan basınç noktalarına doğru şekilde basılmasıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Günümüzde genel olarak tamamlayıcı ve destekleyici bir yöntem olarak açığa çıkmaktadır. Modern tıbbın devamı olan bu masaj, zararsız bir yöntem olduğu ve kimi zaman oldukça etkili sonuçlar verebildiği için alternatif tıbbın gözdelerinden biridir. Basınç noktalarına uygulanan masaj, o basınç noktasıyla bağlantılı olan organ ve sistemlerin tedavisinde kullanılmaktadır.
Refleksoloji Masajı
Ayak vücudun aynasıdır. Sağ ayak vücudun sağ, sol ayak da sol tarafını temsil eder. Tam tersi şekilde, beynin sağ tarafı sol vücudu ve sol tarafı da sağ vücudu kontrol eder. Bu da ayakların ters beyin bölgeleri tarafından kontrol edildiğini göstermektedir. Az sonra bahsedeceğimiz enerji noktalarının beyinle bağlantısı da vardır. Pek bilinmeyen bir özellik olarak, sağ beynin ve sol beynin aldığı hazla enerji yayma düzeyleri farklıdır. Bu nedenle vücudun farklı tarafları bize farklı beyin bölgelerine uğrayan enerji kanallarının sunulmasını sağlar.
Enerji kanalları, meridien ve zonlar aracılığıyla ayaktaki refleks noktaları ile vücuttaki organlar arasında enerjetik bir bağlantı vardır. Refleks noktaları vücuttaki organları temsil eder.
Hastalandığımızda veya vücudumuzda dengesizlik oluştuğunda bu enerji kanalları tıkanır. Hastalıklar veya potansiyel hastalıklar ayaktaki refleks noktalarındaki hassasiyet ile kendini gösterir.
Refleksoloji çok etkili bir ayak masaj tekniğidir. Amacı, tıkanıklıkları açıp enerjinin akmasını sağlamaktır. Böylelikle vücudun dengesi sağlanır.
Ayaktaki refleks noktalarına masaj yapıldığında bedenin kendini iyileştirme ve hastalıklara karşı korunma süreci desteklenir.
Refleksoloji (Basınç Terapisi) Tarihçesi
5000 yıl önce Çinliler akupunktur ile beraber basınç terapisi uygularmış. Ancak zaman içinde bilinmeyen nedenlerden dolayı refleksoloji unutulurken akupunktur dünya çapında yayıldı.
İ.Ö. 2300 yıllarında Mısır’da 16. yüzyılda Avrupa’da, ayrıca Asya, Afrika ve Kuzey Amerika’da Kızılderililer, Japonlar, Ruslar, vd. tarafından bir tür refleksoloji yapıldığı biliniyor.
Refleksoloji vücudun iyileştirme yetisini harekete geçiren bir yöntemdir.
Yukarıdaki uygarlıkların kullandıkları tekniklerin bir çoğunun geliştirilmesiyle bugünkü modern bilim refleksoloji ortaya çıkmıştır.
Refleksoloji Noktaları Nelerdir?
El, ayak ve kulak bölgesinde refleksoloji noktaları bulunmaktadır. Bu alanda uzman olan kişiler noktaların yerini bilirler ve hastalığa uygun olarak masaj yaparlar.
Refleksoloji Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Refleksoloji yoğun iş ve zorlayıcı bir hayatı olan insanlar için bir rahatlatıcı tedavi yapmaktadır. İlk bakışta bunun bir tedavi olmadığını düşünebilirsiniz. Bu konuda göz önüne almanız gereken nokta ise strestir. Stres hayatımızın bir parçasıdır. Özellikle yoğun şekilde çalışan insanlarda stres miktarı da artmaktadır. Bu da birçok hastalık için risk faktörü oluşturmaktadır çünkü bağışıklık sistemi yoğun stres altındayken baskılanmaktadır. İşte refleksoloji masajı da en çok bu noktada etkilidir. Vücudun rahatlamasını sağlar ve doğal ağrı kesici hormon olan endorfin salgısını arttırır. Böylelikle bu tedaviden stresinizden arınmış ve mutlu bir biçimde çıkabilirsiniz. Bunun haricinde; irritabl bağırsak sendromunda, hastalık tanımlanmamış kişilerde bağışıklığın zayıfladığı durumlarda, bulantı, kusma, kabızlık gibi durumlarda, kas – iskelet sistemindeki ağrılarda, hastalığa bağlı olmayan baş ağrısında, astım hastalarının depresif bir ruh halinden kurtulmalarında, hastalığa bağlı olmayan uyku bozukluklarında, idrar kesesinden idrarın çıktığı bölümdeki gerilmelere bağlı idrar kaçırma olduğunda, kaygı bozukluğu ve panik atak durumlarında, tek taraflı felçte, multiple skleroz ve serebral palsi gibi bazı nörolojik kökenli hastalıklarda, kansere ve kemoterapiye bağlı gelişen bazı yan etkilerin azaltılmasında, doğum ağrılarının azaltılmasında da refleksoloji yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilmektedir.
Refleksolojinin stresten arınmayı ve rahatlamayı sağlamak hariç bazı olumlu etkileri daha vardır. Öncelikle kan dolaşımı uygulanan masaja bağlı olarak artar ve kalp bir miktar dinlenmiş olur. Lenf dolaşımını hızlandırır ve detoks etkisi yapar böylelikle bedenin fazlalıklardan ve atıklardan kurtulması sağlanmış olur. Az önce de değindiğimiz üzere endorfin salgısı artar. Bu hormonun bir diğer etkisi de vücutta genel bir rahatlama ve arınmışlık hissi oluşturmasıdır. Doğru basınç noktalarına yapılacak olan masaj bağışıklık sistemini de aktive eder. Adet sancıları ve bel ağrısı gibi bazı sempomatik durumlarda ağrıyı azaltır. Baş ve diş ağrısına, migrene ve konuşma bozukluğu gibi sorunlarda faydası olmaktadır.
Refleksoloji Kimlere Uygulanmamalı?
Yöntem olarak birçok avantaja sahip olsa da, refleksolojinin de sakıncalı olabileceği kişiler vardır. Şimdi kimlerin refleksoloji yöntemine başvurmaması gerektiğine değineceğiz.
- Enfeksiyon hastalıklarından birine sahip olanlar
- Yüksek ateşli kişiler
- Bacağındaki toplar damarda tıkanıklık bulunan kişiler
- Yeni başlamış (akut) hastalıklara sahip olanlar
- Refleksolojinin uygulanacağı alanda yarası olanlar
- Gebeliğin ilk 3 ayındaki hamile kadınlar
Refleksoloji Uzman Kişiler Tarafından Yapılmalıdır
Her yaş grubu için birçok olumlu etkiye sahip olabilen refleksolojinin popülaritesi ve uygulandığı merkez sayısı, olumlu etkileri görüldükçe artmaktadır. Özellikle bu alanda uzman olan kişilerin tercih edilmesi bu hususta en önemli noktadır. Yöntem her ne kadar etkili olsa da terapi alanında uzman kişiler tarafından yapılmadığında etkisiz ve hatta olumsuz olabilir.
Refleksolojiyi uygulayacak olan kişinin refleksoloji konusunda eğitim alıp uzman hale geldiğini gösterir belgenin de Sağlık Bakanlığı’ndan almış olması gerekmektedir. Refleksoloji konusunda podiatrist ve podoloğunuzdan detaylı bilgi almalı, bu konuda eğitim aldığını söyleyen her kişiye güvenmemelisiniz.
Refleksolojinin Faydaları
Ayak masajının etkime mekanizması bütünüyle anlaşılmış değildir. Ancak bu tedavinin kan dolaşımı ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu kabul edilir.
Stres, gerilim anlarında kalp-damar sistemimiz bundan olumsuz etkilenmekte, dolaşımımız yavaşlamaktadır. Refleksoloji stres ve gerginliği azaltarak kan dolaşımının doğal halinde seyretmesini sağlar. Böylece dokulara oksijen ve besin taşınır, oluşan atık maddeler ve toksinler atılır.
Refleksoloji vücuttaki toksinleri temizler. Boşaltım organlarımız rahatsız ise işlevlerini gereğince yerine getiremeyecekler, bundan dolayı atık madde ve toksinler birikecektir.
Refleksoloji stresi azaltır ve derin rahatlama sağlar. Hayatımızda her zaman bir tür stres vardır. Ancak stres hayatımıza hükmeder ise vücudumuzun direbci düşer ve hastalıklara karşı korunmasız kalırız.
Refleksoloji derin rahatlama uyguladığı zaman vücutta denge sağlanır ve bundan dolayı bizi iyileştiren enerjinin serbestçe akışı gerçekleşir. Bu da vücudun tüm sistemlerinin daha etkin bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
Refleksoloji organizmayı dengeler. Vücudun sağlıklı olabilmesi için bütün organların aynı anda iyi çalışması gerekir. Arada sırada refleksoloji yaparak dengeyi sağlayabiliriz.
Refleksoloji enerji seviyesini arttırır. Bu yöntemle tıkanıklığı ortadan kaldırarak enerji yollarını açıyoruz. Bunun sonucunda enerji seviyesi yükselir.
Refleksoloji Çalışma Teknikleri
Refleksoloji kendi kendimize uygulayabileceğimiz bir masaj tekniği değildir. Refleks masajını başkasının üzerinde uygularız. Kişinin aldığı eğitime göre profesyonelce veya amatörce uygulanır. Tabii elde edilen sonuç da uygulamaya göre değişecektir. En fazla haftada 2 defa uygulanır, 30-45 dakika arası sürebilir. Ayaklar çok hassas ise, kişi diyabet veya romatoid artrit hastası ise süre kısaltılır. Masaj yapılan kişi öncesinde derin nefes alırsa yapılan masaj daha etkili olur.
Masaj esnasında kişi hassasiyetine göre ayağında rahatsızlık veya keskin bir sancı hissedebilir. Ne hissedilirse hissedilsin tedavi her zaman sonuç verir.
Refleksoloji Tutuş Tekniği
Başparmak Tekniği
Refleks masajına sol ayakla başlanır.
Başparmak eklemini fazla bükmeden masaj yapılır. Ayak tabanına masaj yapıldığında bu teknik kullanılır. Refleks noktanın üzerinde parmağı yürütün, parmağı bükün ve düzeltin.
İşaret Parmağı Tekniği
Ayağın üstü ve yanına masaj yapıldığında işaret parmağı kullanılır. Refleks noktasının üzerinde parmağı yürütün, bükün ve düzeltin.
Kancalama Tekniği
Topuk gibi, derinin çok kalın olduğu bölgelerde kullanılır. Başparmağınızı refleks noktasının üzerine bastırın ve çekin.
Refleks Çevirme Tekniği
Acıyan reflekse uygulanır. Bu teknik ayak tabanının üst kısmına uygulanır. Acıyan reflekse başparmağınızı yerleştirin. Parmağınızı hareket ettirmeden ayağı hareket ettirin, çevirin. Birkaç dakika uygulanır.
Rahatlama Teknikleri
Çok değişik rahatlama teknikleri vardır. Refleks masajı öncesinde ve masaj esnasında kişiyi rahatlatmak için uygulanır.
Tedavi öncesinde en az üç değişik rahatlama tekniği uygulanır.
Aşil Tendonunu Esneme Hareketi
2-3 defa uygulanır. Topuğu avucunuza alın, diğer elle ayağın üst kısmını tutarak kendinize çekin ve sonra geriye doğru itin.
Bilek Çevirme Hareketi
Topuğu avucunuza alın, diğer elinizle başparmağı tutarak birkaç kez saat yönüne birkaç kez de tersi yönde çevirin.
Başparmak Çevirme
Boyun ve omuzlardaki kasları gevşetir.
Bir elinizle ayağı üstten tutun, diğer elle başparmağı dibinden tutarak yavaşça çevirin.
Ayağı Sıkma Hareketi
Havluyu sıkarmışçasına ayağı iki elimizle tutuyoruz. Ellerinizi ters yöne çevirin.
Refleksoloji Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Tedavi sonrasında bir süre istirahat edilmeli ve nefes egzersizleri yapılmalıdır. Böylelikle refleksolojinin olumlu etkileri artacaktır.
- Yeterli miktarda su tüketilmelidir. Vücudun kan akışındaki artışa ayak uydurması için su alınması oldukça önemlidir.
- Beklenmeyen yan etkilerin açığa çıkması halinde derhal podiatrist ve podoloğunuza başvurmalısınız. İstenmeyen reaksiyonların bazılarında hızlı tanı ve tedavi oldukça önemli olabilmektedir.
Refleksoloji konusuna ilişkin nasıl yapıldığı, faydaları, sonrası gibi tüm merak ettiklerinizi merkezimizden randevu alarak öğrenebilirsiniz.
Refleksoloji Destekleyici Bir Tedavidir
Refleksoloji ilaç kullanılmayan ve girişimsel olmayan (iğne, ameliyat gibi müdahaleler içermemesi) bir yöntem olması nedeniyle sıkça tedavide kullanılır, fakat sıkça tercih edilen bu yöntem, hastalıkların tedavisinde tek başına yeterli değildir. Refleksoloji destekleyici bir terapi yöntemidir. Tek başına kullanımı hastalıkların tedavisini sağlayamaz. Mevcut tedaviye destek verir.
Refleksoloji sanılanın aksine ayağa yapılan genel bir masajdan ibaret değildir. Refleksoloji belirli noktaların belirli derinliklerine yapılır. Yapılacak nokta ve derinlik kişinin şikayetine bağlı olarak belirlenmektedir. Uygulama süresi, sıklığı ve yoğunluğu da yine hastaya özel olarak seçilmektedir. Bu sebeple de bu konuda bir uzman desteği almanız büyük önem taşımaktadır.
Refleksolojide Kaç Seans Yapılır?
Refleksoloji, kişiden kişiye değişebilecek sayıda seansla ve süreyle yapılır. Bu konudaki ihtiyacınızı ve ne kadar süreyle bu çalışmayı yaptırmanız gerektiğini en doğru şekilde podiatrist ve podoloğunuz belirleyebilir.
Refleksoloji Ayak Masajı mıdır?
Bölge terapisi olarak da bilinen refleksoloji, ayak, el ve kulaklardaki belirli noktalara basınç uygulanmasını içeren alternatif bir basınçla tedavi yöntemidir. Vücudumuzdaki tüm organlarımızın el ve ayaklarımızdaki sinir uçları ile bağlantıları bulunmaktadır. Doğru teknik ve uzman bir kişi tarafından yapılmasıyla oldukça etkili sonuçlar verebilmektedir. Buna göre refleksolojiye sadece bir ayak masajı demek yanlış olur.