Kış Yüzünü Gösterirken Bir de Ayaklarınız Sorun Çıkartmasın…
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur, sağlam vücudu sağlıklı ayaklar ayakta tutar. Tüm ağırlığımızı taşıyan ve ayakkabıların içine esir ettiğimiz vücudumuzun “en ağır işçileri”nden ayaklarımıza gereken önemi veriyor muyuz acaba?
Eğer cevabı verirken biraz düşündüyseniz, Türkiye”nin ilk ve tek potiatristi Sevgi Çorapçı”ya kulak verin… Sevgi Çorapçı, Türkiye”de pek duymadığımız bir mesleğe sahip. O podiatrist yani ayak sağlığı uzmanı. Sevgi Çorapçı, diyabetli ayaktan nasıra, düz tabandan mantara, batık tırnaktan topuk dikenine kadar birçok rahatsızlığı tedavi ediyor. Avustralya”da eğitimini alıp uzun yıllar Sidney”de profesyonel olarak mesleğini yapan Sevgi Çorapçı, Ankara”daki muayenehanesinde hastalarını tedavi ediyor. Ayak bakımını, pedikür yaptırıp, arada sırada tuzlu suda dinlendirip, kremlemekten ibaret olmadığını hatırlatan Sevgi Çorapçı, ayakların çeşitli hastalıkların habercisi olduğunu öğretiyor.
Türkiye”de pek bilinmeyen bir branşta uzmanlığınız var. Podiatri nedir?
Podiatri, ayak sağılığı ve bakımı üzerine eğitim veren bir branş. Batı standartlarında kendine yer edinen podiatri, insan sağlığını çok yakından ilgilendiren, ayak ve ayaktan dolayı oluşabilecek sorunlarla ilgileniyor. Nasır, batık tırnak, kalınlaşmış tırnak tedavileri, düz taban, ayak yapısından dolayı oluşmuş biomekanik problemler, sporcuların karşılaştığı ayak problemleri podiatrinin uygulama alanına giriyor.
Türkiye”de podiatrinin eğitimi verilmiyor. Peki dünyada podiatrinin önemi nedir?
Türkiye”de fakültelerde ve yüksek okullarda henüz podiatri branşı bulunmuyor. Doğal olarak da insanlar podiatriyi ve podiatristi bilmiyor. Tabii dünyada durum farklı. Podiatriye gereken önemi veren ilk üç ülke arasında Amerika, Avustralya ve İngiltere bulunuyor. Avustralya”da herkes ayakla ilgili bir problemi olduğu zaman podiatriste gitmesi gerektiğini bilir. Türkiye, podiatri eğitimi vermediği için Dünya Sağlık Örgütüne üye 52 ülke içinde podiatrist yetiştirmeyen tek ülke.
Artık durum biraz daha farklı. Sayenizde insanlar ayaklarıyla ilgili problemler olunca size başvuruyorlar. En sık rastladığınız sorunlar neler oluyor?
Ayak ağrıları ve Türkiye”de birçok kişi ayak ağrılarını kabullenmiş. Giyilen ayakkabılar ortopedik değil. Hele bir de gün içinde çok fazla ayaktaysanız, ayaktaki kaslar yoruluyor. Ayak ağrısı olan kişilerin özel bir tabanlık kullanması gerekiyor. Ama hala satılan, aslında çoktan yasaklanmış olan çelik tabanlıklar değil tabii ki. Bacak bacak üstüne atmamak da gerekiyor. Akşamları eve gelince ayakları havaya kaldırıp dinlenmekte yarar var. Yaz aylarında da sıklıkla mantar, topuklarda çatlama ve nasır gibi problemlerle karşılaşıyoruz. Nasır da Türkiye”de yanlış biliniyor. Nasırı yakmak, ameliyat etmek gibi şeylerden bahsediliyor ki, bu çok yanlış.
Kadın-erkek sıkça şikayet edilen bir konu nasır. Orhan Veli dizelerine taşıdı nasırı: “Hiçbir şeyden çekmedi dünyada / Nasırdan çektiği kadar; / Hatta çirkin yaratıldığından bile / O kadar müteessir değildi; / Kundurası vurmadığı zamanlarda / Anmazdı ama Allahın adını, / Günahkar da sayılmazdı. / Yazık oldu Süleyman Efendi’ye…
Nasır vücudun korunma mekanizmasıdır. Ayakta sürtünme veya basıncın olduğu mesajını verir. Böyle bir savunma mekanizması olmasa vücudumuz delik deşik olurdu. Bana nasır şikayeti ile gelen hastalar “Kökünden alın, bir daha çıkmasın” diyor. Nasır bitki değil ki kökü olsun. Ben tedavi ederim ama hasta nasır oluşmasına sebep olan basınç veya sürtünmeyi yapan ayakkabıyı giymeye devam ederse aynı yerde tekrar tekrar nasır oluşur. Kalemi bile elinizde uzun süre tutsanız parmak içi sertleşir.
Ayak bakımı deyip geçmemek gerekiyor yani, pedikür yaptırmakla iş bitmiyor.
O işin estetik yanı. Pedikürü de profesyonel ellere teslim etmek gerek. Tabii hijyen de çok önemli. Ben bana gelen hastaların ayaklarındaki rahatsızlıklarını giderebilirim. Ayaklar birtakım hastalıkların habercisidir. Onun teşhisini koyup ilgili branşlara yönlendirebilirim. Şeker hastaları ayağına özel bakım yaptırmalı. Çünkü diyabetik hastalarda ayaklar hissizleşir ve ayakta oluşan yaralar onlara acı vermez. Yaralar zamanla büyür ve iyice kötü hale gelince hastaneye yatırılır, temizlenmesine çalışılırı. Eğer yara çok kötü hale gelmişse bacak kesilir. Oysa ki yurtdışında amaç diyabetik hastalarda ayak kesilmesini en aza indirmek. Podiatristle içiçe olan bir hastada yara ilerlemeden müdahalede bulunabilir. Saint Vincent Deklarasyonu”nda, ayak kesilmelerinin dünyada büyük bir sorun haline geldiği, bu sorunun mümkün olduğu kadar azaltabilmek için ayak bakım uzmanlarına ihtiyaç duyulduğu yazıyor. Diyabetik ayağın bakımı için diyabetolog, diyabet bakım hemşiresi, ortopedist ve podiatrist gerekiyor.
Sevgi Çorapcı Kimdir?
Sevgi Çorapçı 26 yıl Avustrulya”da yaşadı ve eğitimini orada tamamladı. “Sydney Institute of Technology – Podiatry” bölümünden mezun oldu. Üç yıllık eğitimi sırasında mikrobiyoloji, biyofizik, fizyoloji, biyokimya, anatomi, davranış bilimi ve farmakoloji dersleri aldı. Komple insan vücudu ve sonrasında ayak üzerine detaylı ve uygulamalı eğitimini tamamlayarak, Avustrulya”da 10 yıl profesyonel olarak muayenehanesinde, çeşitli hastane ve sağlık ocaklarında hizmet verdi. 1995 yılından beri Türkiye”de yaşıyor ve podiatriyi ve önemini anlatmaya çalışıyor.
Ayak Sağlığı İçin Altın Kurallar
Yazın sıcak günlerinde ayaklarınızı günboyu spor ayakkabılara kapatmayın. Sıcak ve ter nedeniyle ayakkabının içi bakteriler için ideal ortam oluşturur.
Her fırsatta ayaklarınızı havalandırın ve deri bantlı sandaletleri tercih edin; sentetik olmayan ama teri emen doğal malzemelerden yapılmış çoraplar giyin.
Yüksek ince topuklu ayakkabılardan kaçının. Bu tür ayakkabılar uzun süre giyildiğinde dengede durmak için bedeni öne eğilmeye zorlar. Topuklu ayakkabılar mümkün olduğunca geniş tabanlı olmalı, topuk yüksekliği de 2 cm., en fazla 5 cm.yi geçmemeli.
Ayakkabılarınız sivri burunlu olursa parmaklarınız uca doğru toplanarak üstüste binecektir. Bu da zamanla parmakların doğal duruşunu etkileyecektir.
Ayaklarınız terlemeye eğilimli ise ayak banyosunu uzatmayın. Uzun banyolarda deri suyu emerek ayakların şişmesine yol açabilir. Terleyen ayakları sabunlu tuvalet havlusuyla günde bir-iki kez temizleyin. Kurularken parmak aralarını özellikle unutmayın.
Yaz süresince yüzme havuzları mantar enfeksiyonu açısından ayaklar için sakıncalı olabilir. Yüzme havuzlarını seçerken dikkatli olun.
Ayaklarınızı pudralamak için talk pudrası yerine özel ayak pudralarını ve terlemeyi önleyici ayak sreylerini tercih edin.
Ayaklarınızın güzelliği ve formda kalması, ya da yorgun bir günün ardından ve uzun yürüyüşlerden sonra ayaklarınızı dinlendirmek için birkaç dakikalık jimnastik yeter.Bir sandalyeye oturun ve sağ bacağınızı uzatın. Bileğinizden hareket ettirerek ayağınızla havada soldan sağa ve sağdan sola giderek büyüyen halkalar çizin. Aynı hareketi diğer bacağınızla da tekrarlayın.
Ayak parmaklarınızı mümkün olduğunca zorlayarak yelpaze gibi açın, ardından parmaklarınızı sıkıca kapatın.
Ayak parmaklarınızla yerdeki çeşitli objeleri kavrayıp kaldırmaya çalışın.Harika bir jimnastiktir.
Yere bir tenis topu koyup önce sağ ayağınızın tabanıyla, sonra da sol ayağınızın tabanıyla onu yuvarlayın. Hem dinlendirici, hem de canlandırıcı bir jimnastiktir.